Repetitieavonden

We repeteren maandagavond in de Pniƫlkerk.

Voor de dirigent is er de eigen professionele piano. Hij geeft hierop aan wat onze beginnoten zijn, begeleidt soms tijdens het zingen, speelt een kort tussenspel of geeft vooraf aan wat de “stijl” van het zingen moet zijn door een deel voor te spelen.

Hoe ziet onze repetitieavond er nu uit?

19:40 uur:   

Opening door de voorzitter met mededelingen en gebed. Er zijn mededelingen over komende concerten, informatie van de bestuursvergaderingen, over zieke leden van de vereniging of juist over fijne gebeurtenissen.

19:45 uur:   

Dirigent start met de repetitieavond. Vaak “zingen we even in” met een inzingoefening. Onze stemmen moeten altijd even warm draaien.

20:45 uur:   

Pauze met koffie of thee. Vaak is er een traktatie van één van de leden vanwege verjaardag of een andere gebeurtenis.

21:00 uur: 

Vervolg repetitieavond.

21:45 uur:  

Afsluiting van de avond met dankgebed door één van de koorleden.

Het verschilt per avond met hoeveel muziekstukken we bezig zijn. Soms is er een wat pittiger stuk waar we zo de halve avond mee vullen. De muziekstukken zingen en oefenen we vaak per partij. Er zijn 4 partijen: 1e tenoren, 2e tenoren, baritons en bassen. Daarna zingen we het als gehele koor, of als 2 of 3 partijen samen. Vaak zingt de dirigent een stukje voor en corrigeert hij wanneer de noten niet juist gezongen worden. Richting een concert, wanneer “de noten er aardig inzitten” zetten we nog even de puntjes op de i, denk hierbij aan:

  • De manier van zingen;
  • Het aanzwellen in geluid (fortissimo) of juist het heel zacht zingen (pianissimo) van een paar woorden, een regel of een deel van een lied;
  • Een opening laten vallen in een regel als een soort komma;
  • Eén partij iets zachter, de andere juist weer met iets meer volume.

Het klinkt misschien vreemd, maar zingen is ook veel kijken. Kijken naar de dirigent. We reageren op zijn aanwijzingen als een instrument op de musicus. Op die manier laat hij ons zingen zoals het hoort

Naast het intensief bezig zijn met de muziek is de maandagavond voor ons ook een ontspannen avond. Ontspanning door inspanning. Er is saamhorigheid en gezelligheid. Zeker in de pauze en voor en na de repetitie.